Albine gif miscatoare animate,flori trandafiri

Albini gif animate ,primavara muguri albine gif

albini gif animate,bees,пчелы,api,abeilles

Albine miscatoare gif, trandafiri in vază animate gif

albini miscatoare gifm,пчелы

Albine nectar flori sclipitoare miscatoare gif animate 

abejas,albine,пчелы,bees,μέλισσεςm,蜜蜂



Albina şi fagurile ei ,construcţiile celulare.
Aşa cum bine se ştie ,casa albinelor este fagurul,un mic castel de ceară,format din sute de celule regulate.Zoologii şi apicultorii au studiat
cu atenţie procesul de construcţie al acestor locuinţe colective,depozite de alimente şi creşte în acelaşi timp.Se ştie ,de pildă,că albinele  îşi fabrică singure materialul de construcţie.Sub inelele pântecului se găsesc mici plăcuţe de ceară,secretată de unele mici plăcuţe de ceară,secretată de unele glande speciale..Materia primălipită de abdomen se deosebeşte de aceea a celulelor fagurilor şeste mai sfărâmicioasă şi mai întunecatâ la culoare .Cu ajutorul picioruşelor ,insecta desprinde aceste lame şi le mestecă bine, înmuindu-le cu salivă. În acest fel , ceara prelucrată devine mai deschisă la culoare, mai maleabilă.
Se cunosc operaţiile de construcţie a fagurelui, la care participă zeci de lucrătoare. La început , se formează peretele de susţinere a fagurelui şi scheletul său, albinele depunând ceara pe rând. Abia după ce stâlpişorii pereţilor sunt încleiaţi, începe modelarea fagurelui, acţiune într-adevăr colectivă, la care albininile folosesc ca  „instrumente” buza interioară,fălcile şi picioruşele .Pereţii interiori al celulelor ,la început rotunzi,sunt scobiţi în unghiuri de 60° ,
iar fundul lor îşi  schimbă forma emisferică într-una piramidată. După ce încăperile sunt umplute cu miere ,albinele le acoperă cu o foiţă transparentă de ceară - le căpăcesc - cum spun stuparii.
Multă vreme a fost însă  un mister preferinţă acordată de albine formei hexagonale sau , mai degrabă , de prismă hexagonală a căsuţelor .
Acest lucru fusese remarcat din antichitate. Aristotel îl citează ţn istoria animalelor , iar mai târziu, Pliniu cel Bătrân. Din punct de vedere matematic , această problemă a fost abordată de matematicianul grec Papus din Alexandria  în lucrarea colecţiei matematice.Forma triromboidală a fundului celulelor a fost descoperită în anul 1712 de către astronomul  P. Maraldi care, de astfel , a măsurat şi unghiurile romburilor :cel mare de 109°28’ , cel mic de 70°32’ . Fizicianul R. de Reaumur ,presupunând că albinele vor să facă economie de ceară, i-a propus matematicianului Konig să rezolve următoarea problemă: „Dintre toate celulele hexagonale cu fundul alcătuit din trei romburi egale egale, să se determine cea care se poate construi cu cel mai puţin material ” .Konig a reyolvat problema cu ajutorul calculului diferenţial , găsind valorile :pentru ungiul mare de 109°26 şi ungiul mic de 70°34 .
Rezultatul dovedea instinctul constructor al albinelorcare , printr-o îndelungată  adaptare  la mediu ,atinseseră limitele perfecţiunii. Totuşi ,oamenii de ştiinţă erau intrigaţi de mica diferenţă de două minute de arc dintre calculele lui Maraldi şi cele ale lui Konig; ori măsurătorile lui Maraldi nu erau exacte ori reyultatele lui Konig erau greşite. În fond ,diferenţa nu era prea mare , dar pentru rigurozitatea ştiinţifică situaţia nu era în ordine . Patru ani mai târziu ,matematicianul englez Mac Laurin a refăcut calculele lui Konig şi a ajuns la rezultatelele obţinute de Maraldi în anul 1712 .Prin urmare ,măsurătorile lui Maraldi erau corecte ,dar tot atât de corecte şi raţionamentele lui Konig.Numai că ,rezultatele erau diferite . Analizânduse mai îndeaproape ăntreaga situaţie , sa stabilit căerorile lui Konig se datorau greşelilor cuprinse în tabelele de logaritmi pe care le folosise.
Iată deci că albinile , acum 300 de ani au contribuit indirect la corectarea tabelelor de logaritmi ale matematicienilor

Comentarii

Comenteaza cu facebook